facebook    instagram   mail    telefom

Savremena istraživanja – svojstva svile

svojstva svile

Savremena istraživanja – svojstva svile

Svojstva svile

Savremena istraživanja vezana za svojstva svile podeljena su na dve oblasti: izolovanje hemijskih jedinjenja svile za medicinsku i kozmetičku upotrebu i upotreba svilene tkanine za poboljšanje različitih kozmetičkih i medicinskih stanja kože. Da biste bolje razumeli zašto je ovaj materijal toliko efikasan, potrebno je preispitati neka istraživanja hemijskih svojstava svile. Tada ćete se okrenuti upotrebi svilene tkanine za poboljšanje vašeg života.

Prema istraživanjima, svila se sastoji od 97 procenata proteina i uglavnom je sastavljena od dva glavna proteina: sericina i fibroina. Upravo su ovi proteini odgovorni za mnoga neverovatna svojstva svile. Ako ste obraćali pažnju, primetićete da proteini iz svile brzo postaju deo mnogih kozmetičkih krema i proizvoda. To je zato što su kozmetička istraživanja ovih proteina otkrila neke izvanredne nalaze. Pokazalo se da proteini svile povećavaju hidrataciju epidermalnih ćelija kože i prirodno smanjuju dalji gubitka vlage iz kože. Zanimljivo je da su ova dva svojstva, osnovne prednosti spavanja na svili, utvrđena još u drevnoj Kini.

Proteini svile

Koriste se u bio-inženjeringu krvožilnog tkiva, hrskavice i ligamenata i ćelija kože, kako bi se pomoglo zaceljivanju širokog diapazona povreda. Studije pokazuju da su proteini svile takođe izuzetno bogati antioksidansima. Oni blagotvorno deluju na kožu i inhibiraju lipidnu peroksidaciju (osnovni mehanizam oštećenja kod velikog broja stanja i bolesti:  kardiovaskularne bolesti, neurodegenerativne bolesti, i starenje). Pospešuju aktivnost tirozinaze (metabolički proces stvaranja pigmenta melatonina) u koži. Inhibiranje ovih funkcija je veoma korisno u smanjenju znakova starenja. Toliko su efikasni ovi proteini  svile da se nakon izlaganja kože ovim proteinima pokazalo da koža postaje daleko glatkija. Pored toga, rana istraživanja pokazuju da proteini svile naneti na kožu mogu zapravo smanjiti kožne tumore izazvane UVB svetlošću. Ove studije sugerišu da proteini svile, kada se primenjuju kao deo kozmetičkih proizvoda, mogu imati foto-zaštitni efekat za kožu smanjujući oksidativni stres..

Spavajte na svilenim jastučićima da biste umanjili znakove starenja, gubitka kose i loše frizure.